پایگاه اطلاع رسانی موسسه قرآنی احسن الحدیث

نيازمند ارتقاء سطح توانمندی‌های معلمان قرآن دوره ابتدايی هستيم

 

گروه اجتماعی: كارشناس مسئول گروه قرآنی دفتر برنامه‌ريزی و تأليف كتب درسی، خواستار ارتقاء سطح توانمندی‌ معلمان آموزش قرآن در دوره ابتدايی شد.

 
 

مسعود وكيل، كارشناس‌مسئول گروه قرآنی دفتر برنامه‌ريزی و تأليف كتب درسی وزارت آموزش و پرورش، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب و در ارزيابی وضعيت كنونی مربيان قرآنی، افزود: معلمان ما در دوره راهنمايی و متوسطه سطح خوبی دارند و البته بايد نسبت به برنامه‌های خاص آموزش ببينند.

وی اضافه كرد: در دوره ابتدايی به اين دليل كه آموزش‌هايی كه اين معلمان در مراكز تربيت معلم در دوره ابتدايی می‌بينند، در ارتباط با درس قرآن از لحاظ كيفی متناسب نيست ــ يعنی هم از نظر كيفيت و هم از نظر كميت ضعيف است ــ در نتيجه معلمان ما با حداقل توانايی در دوره ابتدايی از مراكز تربيت معلم فارغ‌التحصيل می‌شوند و اين مشكل وجود دارد.

 وكيل:

نيازمند ارتقای توانمندی‌های معلمان در دوره ابتدايی هستيم و هم اينكه بايد شاخص‌هايی را دقيق تعريف بكنيم كه هيچ معلم جديدی بدون داشتن اين حداقل ها وارد دوره ابتدايی نشود

وی در ادامه عنوان كرد: اين ضعف وارد دوره ابتدايی ما می‌شود به همين جهت نيازمند ارتقای توانمندی‌های معلمان در دوره ابتدايی هستيم و هم اينكه بايد شاخص‌هايی را به صورت دقيق تعريف كنيم كه هيچ معلم جديدی بدون داشتن اين حداقل‌ها وارد دوره ابتدايی نشود.

كارشناس مسئول گروه قرآنی دفتر برنامه‌ريزی و تأليف كتب درسی، اظهار كرد: اگر كسی با فضای مدرسه در كل كشور آشنا باشد، متوجه خواهد شد آن تلقی و دركی كه ما از بيرون به عنوان كارشناس قرآن داريم، با فضای موجود در عموم مدارس ما انطباق ندارد؛ در نتيجه مديران، معلمان و مسئولان اگر به درس قرآن بپردازند و حقش را نيز ادا كنند، تنها در حد ساير دروس بدان پرداخته می‌شود.

وی ادامه داد: آنچه كه مدرسه و آموزش ‌و پروش به طور عام القا می‌كند، درسی است مانند ساير دروس كه بايد گذرانده شود؛ به همين جهت اين فضايی كه با آن روبه‌رو هستيم بسيار متفاوت از آن فضايی است كه ما و همه قرآنی‌ها انتظار داريم و فكر می‌كنم در ارتباط با قرآن كريم بايد در واقع كار ويژه‌ای انجام شود.

اين كارشناس در ارتباط با چگونگی اولويت شيوه تدريس و مفاهيم به مطالبی اشاره كرد و افزود: تفاوت آموزش با نفس موضوعات يك علم، در اين است كه در آموزش، شيوه‌ها بسيار اهميت دارند، به خصوص هر چه ما در دوره‌های پائين‌تر تحصيلی مثل: ابتدايی و راهنمايی باشيم، نقش روش‌ها بيشتر است و طبيعتاً هر چه به سمت مراتب بالاتر می‌رويم، خود مفاهيم و مطالب اولويت بيشتری پيدا می‌كنند.

وكيل ادامه داد: از اين رو اولاً، هر دوی اينها مطرح‌اند، يعنی روش بدون مفاهيم معنا ندارد و مفاهيم و مطالب نيز بدون روش تدريس، كارايی و جذابيت و تأثير نخواهند داشت و هر دو بايد در جای خودشان نفش ايفا كنند، به يك تعبير می‌توانيم بگوئيم، مفاهيم و مطالب و روش‌ها به خصوص در دوره ابتدايی و راهنمايی، دو روی يك سكه هستند كه لازم و ملزوم هم هستند و بدون يكديگر نمی‌توانند به آن هدف مورد نظر دست يابند.

 مسعود وكيل:

همه مردم بايد بتوانند كلام خدا را بخوانند، بتوانند آن را درك كنند و بنابر آيات قرآن و توصيه معصومين بتوانند در آيات قرآن تدبر كنند و آموزه‌های قرآن را تا حد امكان بكار بگيرند، كه اين می‌شود آموزش عمومی قرآن و برای اين مطلب بايد برنامه‌ريزی شود

وی در ادامه اين گفت‌وگو با بيان اين نكته كه ميزان نياز جامعه هدف يك مطلب و تناسب با ظرفيت و ويژگی‌های ذهنی و روانی فرد حرف ديگری است، افزود: در حال حاضر فعاليت‌های آموزش قرآن از پيش از دبستان شروع می‌شود و اگر ما يك تلقی جامع و معقول در تعليم كتاب‌الله داشته باشيم، اين تلقی می‌تواند از پيش از دبستان آغاز شود و هم‌اكنون نيز ما تجارب خوبی در اين حوزه داريم، هر چند كه ممكن است در برخی از بخش‌ها و نهاد‌هايی كه متكفل آموزش قرآن پيش‌دبستانی هستند، يك زياده‌روی‌ها و افراط‌های در برخی از موضوعات تعليمی اتفاق بيافتد، اما اگر ما يك آموزش جامع و همه‌جانبه ببينيم، از دوره پيش‌دبستان می‌توان به تعليم و آموزش قرآن بپردازيم.

كارشناس مسئول گروه قرآنی دفتر برنامه‌ريزی و تأليف كتب درسی در ارتباط با تناسب محتوای كتب درسی با نيازهای جامعه هدف افزود: آنچه در كتاب‌های آموزش قرآن از اول ابتدايی تا پايان دروه راهنمايی به شكلی و در دوره متوسطه به شكل ديگر آمده، در مقام مقايسه با ساير دروس و ساير كتاب‌هايی كه در خارج از آموزش و پرورش برای مخاطبان هم سن و سال دانش‌آموزان تهيه و تدوين شده، تناسب دارد و متناسب با ظرفيت ذهنی و روحی آنها هست و دانش آموزان توانايی دريافت آن را دارند و برای اين امر ارزيابی‌های مكرری هم داشتيم كه اين موضوع را تأييد می‌كند.

وكيل تصريح كرد: البته من معتقدم كه اگر ظرف بهتر، بيشتر و متناسب‌تر همراه با تمهيدات لازم فراهم شود، دانش‌آموزان ما خيلی بيش از اين چيزی كه در حال حاضر وجود دارد، كما و كيفا در زمينه قرآن صلاحيت و قابليت و نياز به آموزش دارند.

وی در ادامه با اشاره به تعريف آموزش قرآن عنوان كرد: آموزش قرآن بايد منتهی به كسب مهارت‌های پايه در بهره‌مندی عمومی از قرآن كريم شود، قرآن كتاب خداست و به گفته خدا «هدی للناس» است.

وی بيان كرد: همه مردم بايد بتوانند كلام خدا را بخوانند، بتوانند آن را درك كنند و بنابر آيات قرآن و توصيه معصومان (ع) بتوانند در آيات قرآن تدبر كنند و آموزه‌های قرآن را تا حد امكان بكار بگيرند، كه اين می‌شود آموزش عمومی قرآن و برای اين مطلب بايد برنامه‌ريزی شود كه چه مطالبی قبل از دبستان و با چه محتوايی و با چه روش‌هايی فراهم بكنيم، تا به تدريج بعد 12 سال ــ كه بسيار وقت كافی و مناسبی هست ــ اين مهارت‌ها و اين نگرش‌ها را برای كليه دانش‌آموزان فراهم كنيم تا آنها به تدريج به اين هدف پايانی آموزش عمومی قرآن برسند.

وكيل با بيان اين نكته كه قرآن سرچشمه تمام علوم دينی است، گفت: حوزه‌های تخصصی قرآن به آموزش‌های خاص نياز دارد، ولی در آموزش عمومی، رويكرد آموزش تمام افراد برای درست‌خوانی و درست فهمی قرآن و در يك تعبير انس با قرآن كريم است.

مجموعه:
موضوع: تربیت معلم قرآن
تحلیل کننده: استاد وکیل

نام و نام خانوادگی:

پست الکترونیکی :



تمام حقوق معنوی این سایت در اختیار مؤسسه‌ی راهیان طريق احسن‌الحدیث است.
استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع، بلامانع است.
Copyright © 2010 Ahsanolhadith.ir All Rights Reserved